Piika

FI AVA FI AVA-H FI MVA JK1 TK2 BH Alice vom Skuddenhof

AA_Piika

Bordercollienarttu
Syntymäaika 19.3.2011
Vanhemmat: i. Kayleigh’s Fool Crow, e. Dt J. Ch., Dt.Ch. VDH & Club Dainty Doll vom Skuddenhof
Väri: mustavalkoinen
Koko: 48,5 cm/17 kg
Omistajat: Tiina Karvonen, Kantvik; Birgitta Burman-Hallikainen, Laukaa
Kasvattaja: Barbara Meyer, Saksa

Piika Koiranetissä

Terveys
Lonkat: A/A (Kuvattu lisäksi 10/2018 epävirallisesti, lonkat löysät, mutta ei nivelrikkoa)
Kyynärät: 0/0
Selkä: SP0, LTV1 (15.8.2014), Epävirallisesti kuvattu 10/2018 Spondyloosi (THx 12-L1, L1-L2, L2-L3 välit). Vd-kuvassa ei nähtävissä spondyloosia.
Polvet: 0/0
Silmät: distiachis, mahdollisesti keratitis punctata (12/05, (13/12), terveet 3.1.2017.
Hampaiden hypominerilisaatio: geenitestin tulos normaali

    

Kuten Chisun biisissä sanotaan, ei luopumiseen kuole kukaan. Ei muuten mahtuisikaan, uutta tilalle. Kimman kuoltua uutta bortsua alettiin etsiä, ja kun Suomesta ei löytynyt mieleistä, haettiin Piika lopulta Saksasta keväällä 2011. Barbara oli kuvaillut pentua todella kauniiksi, hiljaiseksi ja kiltiksi. Heti alkajaisiksi, kun Piikan näimme ensikertaa, se kuitenkin kaatoi täynnä vettä olleen siivousämpärin kokolattiamatolle ja Janne totesi, että kyllä tuosta koira saadaan tehtyä. Hiljaiseksi ei kuitenkaan voinut kuvata matkaamme Berliiniin halki Saksan, kun pentu huusi vuokra-auton takakontissa sen minkä kurkusta ääntä lähti. Mutta kaunishan se oli. Ihan järkyttävän söpö.
Piika on vilkas väkkärä, joka myös reagoi asioihin voimakkaasti. Yhtä nopeasti se kuitenkin palautuu niistä eivätkä tilanteet ole jääneet päälle. Piikalla on saalisviettiä ja taistelutahtoa. Se käyttää suutaan ja hampaitaan varmasti keskimääräistä enemmän kuin bortsut yleensä.  Suun käytöllä on kyllä huonotkin puolensa, sillä kaikki Piikan ulottuville jätetty on sen mielestä tarkoitettu purtavaksi. Osansa ovat saaneet niin seinämme, mattomme kuin naulakossa riippuneet vaatteetkin. Tuhoaminen oli pentuna niin jokapäiväistä, ettei asialle voinut kuin nauraa tai vaihtoehtoisesti luetella rumia sanoja. Piikan kalleimmaksi aktivointileluksi sanomme eteisenmattoamme, jonka Piika on sisustanut uudelleen lukemattomia kertoja. Nykyisin tuhoaminen liittyy enää jonkinasteiseen yksinoloahdistukseen. Piika on ok kotona koirakaverien kanssa, mutta ihan yksin sitä ei voi jättää, koska tuolloin paha olo purkautuu touhuamisena ja tuhoamisena.
  
Piika on ollut nopea oppimaan ja sitä on pystynyt palkkaamaan niin leluilla kuin herkuillakin. Treeniympyröissä Piikaa kutsutaan Sohvatyynyksi. Tokoa on tehty pennusta asti, pohjia rakennellen temppujen kautta, mutta kokeissa Piikaa on kiinnostanut enemmän kaikki muu kuin yhdessä tekeminen. Kesästä 2013 asti Piika on tokoillut Birgitan kanssa ja he ovat saaneet koulutustunnuksen TK1 ja 2 x AVO1-tuloksen. Tiinan kanssa Piika viimeisteli TK2:n syksyllä 2014. Voittajaluokkaa on rakenneltu pitkään ja hartaasti ja Tiinan kanssa Piika kävi 2016 parissa kokeessa saaden viimeisimmästä kokeesta VOI1-tuloksen.
Agility tuntuisi olevan Piikan ominta aluetta. Elokuussa 2014 Piika nousi kolmosiin ja sai heti seuraavana päivänä ensimmäisen SERT-A:n 3:lksta laittaen valiokellon tikittämään. Toinen SERT-A saatiin 05/2016 ja kolmas 04/2017 ja näin ollen Piika saavutti FI AVA-arvon. SERT-H ansaittiin yllätykseksi 05/2015 ja toinen vielä suuremmaksi yllätykseksi 9/2015. Piika hyppyvalioitui elokuussa 2018.
Peltojäljelle ja pk-jäljelle Piika on tehnyt myös pohjia pennusta saakka. Jäljellä tehdyistä virheistä huolimatta nenän käyttö Piikalla on erinomaista ja syksyllä 2014 käydyssä jälkikokeessa maastopisteet olisivat riittäneet koulariin, mutta sillä kertaa koe kaatui laukauksiin. Kevään 2015 aikana laukauksia treenattiin ja tottikseen panostettiin, tuloksena SBCAK:n PK-mestiksistä ykköstulos 272 pisteellä ja näin ollen JK1.
Näyttelyissä Piika on todettu kauniiksi suurista luomukorvistaan ja pitkästä kuonostaan huolimatta. Piikalla on plakkarissa 2 x CACIB, 5 x SERT, 2 x ROP, 3 x VSP. Piika muotovalioitui luonnetestillä lokakuussa 2013.
Piikalle on sattunut jos jonkinmoista tapaturmaa, mutta pahimmilta haavereilta on säästytty. Ipi puri sitä pentuna, sitä on pistänyt kerralla kymmenkunta maa-ampiaista ilman suurempia oireita ja sen suolisto on parafiiniöljytty muutamaan otteeseen tuhoreissujen jälkimainingeissa. Pentuna Piikalle aiheutti kasvukipuja panosteiitti, mikä todettiin puolivuotiaana otetuissa röntgenkuvissa. Talvella 2012 Piikalla oli viikon verran vaivana rupinen ihottuma, joka ei ole sen jälkeen uusinut ja jonka syytä ei pystytty selvittämään kuin arvailuilla. Syksyllä 2016 Piikalla oli sylkirauhasen tulehdus ja samoihin aikoihin siitä löytyi paljon talipatteja, jotka kuitenkin ovat hävinneet.
Silmäpeilauksessa (12/05) Piikalla todettiin distiachis ja mahdollisena epäilynä keratitis punctata. 2017 peilauksessa tuota muutosta ei kuitenkaan näkynyt ja silmien ylimääräisiä ripsiä on noukittu itse säännöllisesti irti. Piika on syönyt nappulaa ja raakaa lihaa ruoakseen ilman sen suurempia yliherkkyyksiä millekään.
Piikalla on ollut säännöllinen juoksukierto. 20.4.12, 23.11.2013, 10.7.2013, 6.3.2014, 25.10.2014, 25.5.2015 ja 4.1.2016, pari tässä välissä ja 16.12.2017 sekä 08/2018. Neljänsistä ja kuudensista juoksuista Piika yritettiin astuttaa eri uroksilla, mutta se jäi tyhjäksi ensimmäisellä kerralla ja toisella kerralla pennut ilmeisesti menivät kesken heti alussa. Valeraskaus on pahentunut jokaisella kerralla, joten Piikan steriloimista on mietitty jo pidempään, mutta ajankohdat ovat tähän asti olleet huonot.
Lokakuussa 2018 Piika alkoi agilitytreeneissä ontumaan oikeaa takajalkaansa täysin yllättäen. Oireita hoidettiin hieronnalla, särkylääkkeillä ja osteopaatilla. Kun oireet eivät helpottaneet kahdenkaan viikon jälkeen, Piika vietiin eläinlääkäriin tarkempiin tutkimuksiin. Piikan selästä löytyi spondyloosimuutoksia kolmesta nikamavälistä (THx 12-L1, L1-L2, L2-L3 välit). Vd-kuvassa ei  ollut nähtävissä spondyloosia. Haaveilut vielä neljänsistä agilityn SM-kisoista unohdettiin siihen ja Piika jäi ainakin agilitysta eläkkeelle.
Piika on pilalle hemmoteltu Hönö, joka ilman askartelutaipumusta olisi maailman helpoin Sohvatyyny.
   

A-0756

– päivitetty 25.10.2018

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s