Naru 12.6.2006-25.8.2017

Oli vuosi 2008. Oli kevät tai syksy, ei sillä väliä. Menin Pessin kanssa mukaan Laajavuoren Rantasipin pihalla järjestettyihin lappalaiskoiratreeneihin. Treeneissä kävi myös ruskea porokoirauros. Noissa treeneissä törmäsin ensimmäistä kertaa Raisaan ja Naruun. Noiden lappalaiskoiratreenien kautta itselleni aukesi ihan uusi ulottuvuus koiran kouluttamisessa. Vihdoinkin Pessiä ymmärrettiin. Ja se sai leikkiä tuon ruskean porokoiran vinkupalloilla. Ja heti seuraavaksi säntäsin itsekin ostamaan noita lussupalloja, joita Pessi niin kovin oli treeneissä rakastanut ja joille se oli niin kovasti tehnyt luoksetulotreenejä.

Myöhemmin polkumme kohtasivat treenien lisäksi kokeissa. Eräästäkin Valorinteellä pidetystä kokeesta jäi mieleen, kuinka viereisessä autossa olleilla porokoiranomistajilla oli ollut ilta ja yö viihteellä ja eräs malinoisnartun omistaja oli unohtanut koiransa paperit kotiin, mutta sai tuomarilta luvan osallistua kokeeseen, jos varmasti kävisi näyttämässä koiran paperit illalla tuomarin kotona.

Syksyllä 2009 tuosta malinoissin omistajasta tuli varsin läheinen. Sitä ennen oli pakko varmistaa, etten vain rikkoisi mitään noiden kahden väliltä. Sittemmin ystävyys on laajentunut, kasvanut jo pieneksi omanlaiseksi perheekseen. On naurettu, on juhlittu. On riidelty ja on tapeltu. Keittiön pöytien äärellä on vietetty lukuisia iltoja ja ratkottu ongelmia. On menty naimisiin, on saatu lapsia, on erottu ja aina on treenattu, käyty kokeissa ja kisoissa erinäisillä kokoonpanoilla.

Ja kaiken tämän säädön keskellä on olleet koirat. Ipi, Pessi ja Naakka. Jossain välissä tähänkin blogiin tultiin säännöllisesti noilla hakusanoilla; Ipi, Pessi, Naakka. Ja olihan Naakka osa meidän etälaumaa. Niin monet kerrat se oli meillä hoidossa. Se sopi laumaan, vaikka ne kuinka yrittivät inhota toisiaan Pessin kanssa. Oli kunnia saada tutustua tuohon omituiseen, niin upeaan ja niin äänekkääseen porokoiraan. Porokoiraan, joka uhmasi sitkeydellään kaikkia luonnonlakeja vastaan kaikessa elämässään.

Sinänsä on yllättävää, että tuo 666-koira eli näinkin pitkään. Kauas on tultu niistä ajoista, kun kävimme Jannen kanssa joka päivä Raisan luona suihkuttamassa anaalirauhasleikkauksessa ollutta Naakan takapäätä. Kyllä, meitä tarvittiin kolme siihen touhuun, kaksi pitämään koiraa ja yksi suihkuttamaan. Tai siitä kerrasta, kun olimme Laukaassa esittelemässä tokoa ja päivän päätteeksi Janne kantoi verta vuotavan Naakan autoon, kun se viilsi jänteet takajalastaan poikki rikkinäiseen pulloon. Ja siitä, kun se sitten irroitteli ihan omatoimisesti tikit jalastaan. Tai siitä kerrasta, kun vietimme yön päivystyksessä ripuloivan ja oksentavan Naakan kanssa.

Mutta kaikista eniten haluan muistaa Naakan lenkeiltä, heittelemässä vinkuleluja, keppejä ja palloja pihalla, kokeista jäljestämässä ja viestillä juoksemassa. Koska silloin se osoitti olevansa elementissään. Se rakasti työskennellä. Se rakasti olla huomion keskipisteenä. Ja tämän kaiken se teki aina omalla tyylillään. Hitaasti, mutta varmasti. Upea koira, jonka moni varmasti muistaa jatkossakin. Legenda jo eläessään.

Pari viikkoa sitten Naakka kävi meillä viimeisen kerran. Päivät se makasi portaiden vieressä. Vanhuus oli hiipinyt sen liikkeisiin. Lenkki lyhentyikin puoleen, kun tajusin, ettei ehkä kannata mennä pidempää reittiä. Öisin kuuntelin sen yskimistä. Ja silti se jaksoi kuvauksen jälkeen riehua. Heitellä vinkulelua ja muuttua omasta arvokkaasta itsestään niin totaalisen hölmöksi rallittajaksi, että Piika katsoi parhaaksi pysyä poissa Sedän tieltä. Ja aina kun naapurin Tana-kukko kiekui, Naakka ulvoi sille vastaukseksi.

Koiratta

on kuonoa ja

kahta pystykorvaa yksinäisempi.

on toista hengitystä vajaa.

En pelkää. Ikävöin.

– Eeva Kilpi

A-8156-22

Julkaistu kategoriassa Naru, kirjoittanut .

Tietoja Tintzu

Ehkä mitään alkua ei edes ole. Hetkistä voi ottaa minkä tahansa, ottaa ja ajatella. Aivan mikä tahansa hetki, sillä mitään alkua ei ole paitsi vasta jälkeenpäin. Ja jokainen alku pitää sisällään kaikki toiset alut ja kaikki toiset loput.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s