Agiliti-Olumppialaiset

Vuoden odotetuin tapahtuma oli vihdoin täällä!

Killerillä kisattiin tänään veren maku suussa leikkisästi historian ensimmäisissä Agiliti-Olumppialaisissa. Jo perjantai-iltana olimme porukalla pussittaneet huikeat palkinnot ja laittaneet kisapaikan noin muuten kuntoon.

874c4e89-c952-408d-a874-2e10a8a58011

Asiaan kuuluvasti oli palkinnot, olumppiasoihtu, A- ja B-näytteiden antopaikat sekä kisapassi.

Sunnuntaiaamu valkeni hienosti, kun ahkeran talkooporukan voimin rakensimme kolme rataa. Sisälle halliin rakentuivat Power&Speed sekä Gambler -radat. Ulkosalla kivituhkakentällä kisailtaisiin Tunnels ja Slalom-radoilla. Mikäpä sitä talkoillessa, kun porukka oli mitä mahtavinta.

talkoolaiset 2

Tässä vain murto-osa porukasta. Kuva lienee c) Kirsi Helin

Kymmeneen mennessä olimme saaneet Olumppialaiset siihen pisteeseen, että pystyimme pitämään avajaiset. Elinan pitämän tervetulopuheen jälkeen Tiia-Riikka toi paikalle asiaan kuuluvan olumppiatulen.

A-2389

Aamuvirkut kisaajat jaksoivat tulla avajaisiin.

A-2398

Olumppiatuli saapui paikalle.

A-2413

Toisin kuin oikeissa olympialaisissa, meidän olumppialaisissa tuli ei sammunut kertaakaan.

A-2387

Talkoolaiset valmiina aloittamaan.

Avajaisten jälkeen homma polkaistiin käyntiin.

Yksinkertaisuudessaan säännöt kuuluivat:

1. Tapahtuma on olympialaisten hengen mukaisesti kaikille rotuun tai kansallisuuten katsomatta avoin epävirallinen kisailutapahtuma, joka koostuu neljästä erilaisesta kisasta.

2. Osallistuvien koirien tulee olla vähintään vuoden ikäisiä ja rokotettuja kennelliiton sääntöjen mukaisesti. Rokotukset tarkistetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Juoksuiset nartut eivät voi osallistua kisaan. Ohjaajien tulee kisata hymy huulessa!

3. Osallistua voi joko kaikkiin neljään kisaan (osallistumismaksu 20 €) tai vain osaan (osallistumismaksu 6€/kisa). Tai vaikka yhteen kisaan neljä kertaa. Paras tulos jää voimaan.

4. Ilmoittautuessa saa kisapassin, johon kaikki tulokset kerätään. Olumppiaurheilijan tulee itse pitää huolta tulosten kirjaamisesta ja toimittamisesta kisatoimistoon.

5. Lähtölistoja ei tässä tapahtumassa käytetä. Kunhan olet valmis, ilmoittaudu sisäänheittäjälle ja astu kehään.

6. Radat julkaistaan etukäteen tapahtuman ja JATin facebook-sivuilla

7. Kaikki tsäkäluokat kilpailevat ristiin. Riman korkeudet: minit 20 cm, medit 30 cm ja maksit 50 cm. Halutessaan voi osallistua myös alemman tsäkäluokan radalle.

8. Jokaisesta kisasta palkitaan parhaimmisto ja lisäksi jaetaan tavoiteltu titteli: Agilitin Olumppiavoittaja 2016 neljän kisan yhteistuloksen perusteella.

Itsekin otin koirat mukaan, vaikka etukäteen ratapiirroksia katsoneena tuntui, ettei meidän taidoilla kyllä näille radoille osallistuta. No, ehkä putkia ja keppejä Piika voisi osata mennä… Aamupäivän toimin Power&Speed radalla tuomarinsihteerinä ja kun muille kanssa talkoojille sopi, otin hieman ennen puolta päivää Piika autosta ja lämmiteltiin pikaisesti. Sitten yrittämään muiden aikojen lyömistä radoille.

Ensimmäisenä kävimme Tunnels-radalla, jolla nopein nolla voittaisi.

Tunnels

Aika monta kertaa sai rataantutustua, että varmasti tuntui, etten unohtaisi yhtään putkea välistä. Onneksi radan aikanakin ehti välillä tsekata numeroita. Herranen aika, milloinkahan viimeksi olen laskenut oikeasti numeroita suorittaessakin…on siitä aikaa. Mutta niin vain kävi, että Piika meni ja teki puhtaan radan, aikaa tähän nollaan kului 22.76 sekuntia.

A-2486

Veeran ja Ludon taidonnäytettä ko. radalta.

Seuraavaksi haasteeksi valitsin meille Power&Speed-osion.

A-2467

Rataantutustumiset pyörivät aina, kun halukkaita yrittäjiä oli.

Power%Speed

Power-osassa on ainoastaan erikoisesteitä (mm. pujottelu, kontaktiesteet, rengas, pituus, okseri, putki ja pussi). Power-osassa koirakko pyrkii suorittamaan radan numerojärjestyksessä ilman virheitä. Suoritusajalla ei ole merkitystä.

Speed-osan rata on virtaava hyppyrata (sisältää ainoastaan hyppyesteitä), jonka koirakko pyrkii suorittamaan mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Ajanotto käynnistyy koiran ylittäessä ensimmäisen esteen ja päättyy koiran ylittäessä viimeisen esteen.

Koirakon tulos määräytyy Power- ja Speed-osioiden yhteenlasketuista virheistä sekä koirakon ajasta Speed-osiossa. Nopein nolla voittaa.

Tämä rata tuntui jo helpolta aamupäiväisten suoritusten seuraamisen jälkeen. Hirveän montaa nollaa ei kuitenkaan ollut vielä kertynyt ja kolmen koiran kärkipaikkaa piti itsellään Heidi. Piikan kanssa lähdin tekemään varmaa suoritusta. Power-osiossa Piika oli hyvin kuulolla ja saatiinkin siltä puhdas suoritus. Seuraavaksi sitten yrittämään Speed-osiota. Tästäkin osiosta saatiin puhdas suoritus! Ajaksemme mitattiin 12,55. Voi ei! Jipin tekemä lyötävä aika olisi ollut 12,52! Tämähän tiesi siis sitä, että tuo aika oli koetettava lyödä! Kaivoin viimeiset hilut taskusta ja ilmoittauduin vielä uusiksi ko. radalle. Koska tärkeintähän ei ole voitto vaan se, että onnistuessamme Heidinkin olisi pitänyt vielä koettaa lyödä meidän aikamme.

Mutta voi ei. En tiedä, mitä itse sössin jo Power-osiossa, mutta Piika hyppäsi renkaan ”välistä”!??! Siis WTF?!?! No, eihän siitä radasta enää mitään tullut, mutta tottakai piti koettaa vielä nokittaa tuo Speed-aika. Siltä radalta ajaksi tuli 12,38, mutta yksi rima tippui tiukassa käännöksessä. Näin siis jäi voimaan tuo edellinen tulos.

Kolmanneksi haasteeksi valitsin meille Gambler-radan.

Gambler

Gamblerin tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä.

Gamblerissa on kaksi osiota, joista molemmat tulee suorittaa. Ensimmäisessä osassa koirakko kerää pisteitä tietyn ajan (30 s) sisällä suoritetuista esteistä seuraavasti:

1 piste: hyppyeste

2 pistettä: putki, rengas, pituus, muuri, pussi

3 pistettä: A-este, keinu, pujottelu 6 keppiä

5 pistettä: pujottelu 12 keppiä, puomi

Ensimmäisen osan aika lähtee käyntiin koiran ylittäessä lähtölinjan tai lähtöhypyn. Pisteitä saa vain virheettömästä estesuorituksesta. Esteet saa suorittaa haluamassaan järjestyksessä ja pisteitä kerätään kunnes tuomari viheltää pilliin ajan päättymisen merkiksi. Hyppyesteitä lukuunottamatta pisteitä voi kerätä kultakin esteeltä vain kaksi kertaa ja samaa estettä ei voi suorittaa peräkkäin.

Toinen osa käynnistyy välittömästi ensimmäisen päättyessä. Toisessa osassa on määrätty muutaman esteen (4 estettä) Gambler-osio, joka ohjaajan tulee suorittaa virheittä ja ihanneajassa saadakseen 10 Gambler-pistettä. Aika alkaa tuomarin vihellettyä pilliin ensimmäisen osion päättymisen merkiksi ja loppuu koiran ylittäessä viimeisen esteen. Gambler-osio sisältää kauko-ohjausta ja tulee ohjata siten ettei ohjaaja ylitä tuomarin määräämää linjaa (kuvassa katkoviiva). Koirakon tulokseksi lasketaan yhteen estepisteet ensimmäisestä osasta ja Gambler-pisteet toisesta osasta. Voittaja on suurimman pistemäärän kerännyt koirakko. Pisteiden mennessä tasan, ratkaisee Gambler-osuuden aika.

A-2466

Gamblerin pistelasku vaati hieman enemmän laskemista kuin normaalisti.

Pohdiskelin itse pitkään tuota pistelaskusysteemiä. Tämä osio vaikutti haastavimmalta ja vain oman matikkapääni vuoksi. Lopulta päädyin siihen, että 30 sekuntia on sen verran pitkä aika, että ehdin suorittaa kepit ja puomin kahteen kertaan. Sen jälkeen jäisin vain pyörimään siihen A:n hujakoille, jotta pääsisimme nopeasti pilliin puhalluksen jälkeen viimeiseen kauko-ohjausosioon.

Starttihyppy-hyppy- Mutta voi, Piika sotkeutui keppialoituksessa ja otettiin uudestaan kepit-hyppy-hyppy-puomi-hyppy-kepit-hyppy-hyppy-puomi-hyppy-muuri… Pilliin puhallus. Kuinka sen kaiken keskittymisen keskeltä sen rekisteröikin ja sitten äkkiä A:n kautta viimeiseen osioon. Piika irtosi ihan omatoimisesti A:lta hypyn kautta putkeen ja loppu olikin ihan helppo suoritus. Huh, tulokseksi ensimmäisestä osiosta 30p ja toisesta 10p eli yhteensä 40p. Jos ne kepit olisivat onnistuneet ensimmäisellä…Jos ja jos… Vitsi, tämä osio nousi yllättäen yhdeksi olumppialaisten suosikiksemme.

Pohdin paljon, jättäisinkö Slalom-osion väliin ja yrittäisin vielä parantaa aikaamme Power&Speed osiossa, mutta muut saivat puhuttua ympäri, että kokeile mennä koko neljän radan osio, koska harva oli sitä kokonaisuutta kuitenkaan passeihinsa valinnut.

Niinpä meitä odotti Slalom-rata. Rata sisälsi vain pujotteluja ja hyppyesteitä. Nopein nolla voittaisi.

Slalom

Jo rataantutustuessa totesin, että 2-3 väliin pitäisi tehdä itse melkoisen loiva ohjaus, jotta koiran saisi oikealle puolelle keppejä. Ja siihenhän se sitten kopsahti. Piika meni hassusti sisään 3-kepeille ja otti siitä kiellon. Korjattiin ja lopullinen aika oli 19 73s. Ja niin, taas teki mieli uusia. Voi hitsi näitä kisoja. Onneksi oli vain rajallinen määrä rahaa mukana, joten kaikenmaailman uusintoja ei voitu mennä. Piikakin kyllä kieltämättä oli aika sippi autossa jo tässä vaiheessa.

A-2512

En tunnusta omistavani tätä kaluston tuulettajaansa.

A-2507

Talkoolaisia, kisaajia ja katsojia sulassa sovussa. 

talkoolaiset

Palkintojen jakoon valmistautumassa pienessä sateessa. Kuvan c) Kirsi Helin

Viimein päästiin itse palkintojen jakoon!

A-2527

Gambler-radan mitalistit Veera ja Ultra, Tiina ja Lux sekä Tiina ja Heka

A-2551

Power&Speed-radan mitalistit Heidi ja Jipi, Tiina ja Piika, Heidi ja Allu. Kuvan otti Satu Kuntsi.

A-2557

Tunnels-radan mitalistit Laura ja Osku, Tiina ja Lux, Aino ja Seela

A-2572

Slalom-radan mitalistit Tiina ja Lux, Tiina ja Heka, Heidi ja Jipi

A-2595

Agiliti-Olumppialaisten voitto oli Tiinan juhlaa. Ensimmäinen sija Luxille, toinen Piikalle ja kolmas Hekalle. Selvä salaliitto ohjaajan etunimen mukaan palkitsemisesta.

A-2583

Kuvan otti Satu Kuntsi.

A-2608

Piika pääsi yllättämään ja sai kahmalokaupalla palkintoja. Kuvan otti Satu Kuntsi.

Oi jestas, kylläpä oli hauskat karkelot! Kerrankin jotain kovin erikoista verrattuna perus-möllikisoihin. Jotain niin erilaista, että hauskuudessaan nämä Rion tunnelmaa tavoittelevat kisat menivät kyllä aivan ehdottomasti suosikeiksini agilityn saralla. Ja näemmä me osataan sittenkin Piikan kanssa jo kaikenlaista.

Kiitos järjestäjät, kiitos talkoolaiset, kiitos kisaajat ja kiitos katsojat! Toivottavasti tapaamme näissä merkeissä vielä!

Helinin Kirsin ottamat kuvat törkeästi pöllitty JAT:n Facebook-sivuilta.

Mainokset

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s