Agia, viestiä ja puruja

…siihen voisikin meidän viikonlopun kiteyttää.

Lauantaina osallistuttiin Piikan kanssa Huotarin Peten agilityvalmennukseen. Samaan aikaan pyöri myös tokovalmennus Huotarin Oilin valvovien silmien alla Jattilassa. Olin pyöritellyt kurssille osallistumista ja aiemmin päättänyt, etten mene kummankaan koulutukseen. Tokossa meillä olisi edelleen samat ongelmat kuin puolitoista vuotta sitten, kun viimeksi Oilin koulutuksessa oltiin. En vain ole keksinyt kaukoihin enkä tunnariin toimivaa tapaa, joten tuntui turhalta mennä niitä taas vatvomaan. Agilitykoulutus taas kiinnosti, mutta lopulta päätin, että keskitytään muuten treenaamiseen ja säästetään nekin rahat.

Mutta kun Veera tarjosi paikkaansa kurssilla, huomasin sanovani, että me otetaan se. Ja niin me sitten päädyttiin taas pitkästä aikaa agiliitämään ulkopuolisten silmien alla. Rata oli oheisen kaltainen:

huotari_2016_04_09

Pete Huotari Jattila 2016 04 09

Kaikille oli varattuna 2×10 minuuttia treeniaikaa. Alussa käytiin vähän rataa yhdessä läpi ja sitten oli jokaisella vuoronsa treenata pareittain. Näinpä ehdin katsoa muutaman parin alkupäästä, kun meidän vuoromme oli vasta viimeisessä parissa. Pääpaino koulutuksessa oli oikeissa linjoissa. Jalkojen ja katseen (rintamasuunnan) merkitystä korostettiin koko ajan. Toisaalta myös rytmityksellä pelattiin paljon, mikä toki oli itselleni vaikeinta.

2:lle tehtyä niistoa treenattiin jokusen kerran, että sain ajoituksen pelaamaan ja Piikan kääntymään heti takaakiertoon 3:lle. 4:sta ei käytännössä tarvinnut ohjata, vaan se meni koiran luontaisen hyppylinjan vuoksi itsestään. 5:lle takaakierto-päällejuoksu. Polven piti hioa siivekettä ja katseen pysyä koko ajan koirassa, jotta se tulisi mukana siivekkeitä nuollen liike suoraan putkelle hypyn jälkeen. Muuten koira valui helposti selän taakse ja otti turhia sivuaskelia ja menetti aikaa.

7 oli yllättäen vaikea minulle. Rytmittäminen, etten lähtenyt rynnimään liian aikaisin. No, Piika luki hyppyä ja vasta kun sain oman liikkeen putkelle ja samantien itseni liikkeelle, Piika seurasi putkeen. Ja sitten tulikin kiire persjättöön ennen hyppyä. Keppien jälkeen piti pienesti rytmittää, että koira valitsi A:n. 12:lle pieni vauhti-pois-rytmitys, jotta koira kääntyi oikeaan päähän putkea. Sen jälkeen otin nopean lähdön ja yritin persjättöä 16-17 väliin. Onnistuinkin siinä, mutta Pete tuumasi, että ei olisi uskonut kenenkään koiran ottavan ohjauksellani 15 hyppyä siitä välistä, kun karkasin koiralta, mutta Piika se vaan kiltisti poimi senkin.

Ensimmäisellä kierroksella päästiin 22-hypylle saakka, mutta jatkettiin toisella kierroksella kuitenkin tuon 14-17 kohdan hiomista. Peten mielestä 16-17 välille sopi paremmin liikkuva valssi ja ne kun eivät vahvinta alaani ole, sitä sitten hiottiin kunnolla. Välillä kyllä saatiin ihan mallikas suorituskin. Vaikeinta oli sitten taas putken jälkeinen elämä, kun piti rytmittää oikein, että sain Piikan hypylle ja siitä putkeen vauhtia hidastamatta. Toimivin oli, kun sanoin hyppy-käskyn jo ennen putkea, jolloin ostin itselleni aikaa ja omat hermot pysyivät ohjauksessa mukana enkä hätiköinyt. Hypyltä putkeen sitten leijeröinti ja siitä pieni saatto putkeen. Ja sitten olikin jo kiire 21:lle. Pieni rytmitys ja niisto 22:lle, persjättö x2 ja ohjaus 23:lle ja jaakotuksella 24, siitä persjätöllä puolen vaihto 25:lle ja takaakiertoon tyrkkäys 26:lle, valssilla putkeen ja loppurata valsseilla läpi. Lopulta 20-31 tehtiin yhdellä otolla ja sitten loppuikin jo aika, mutta Pete vielä kehui 23-25 ohjaustani. Ja totesi, että kiltti koira tuo Piika.

12472716_10154026664471768_1363065340005007347_n

Yhtä hymyä molemmat koulutuksen jälkeen.

Sunnuntaina käytiin juoksuttamassa koirilla viestiä. Lyhyitä matkoja molemmille, ehkä juuri ja juuri kilometrin yhteensä juoksivat. Lähinnä haettiin taas varmoja suorituksia talven tauon jälkeen. Ihana auringonpaiste helli treenaajia ja Piika sai luvan juosta ekana. Janne meni metsään. Ensimmäisillä lähetyksillä ei ollut ongelmia. Minä tein hallintaa. Janne tuskin ei. Jannen toisella lähetyksellä Piikalla oli ollut ongelmia lähteä, mutta itse oli hetken miettimisen jälkeen ratkaissut ja luokseni tuli kyllä täysillä. Minulla ei lähetysongelmia ollut, mutta Jannen päässä ne jatkuivat 5:nnelläkin lähetyksellä. Ilmeisesti ongelmia aiheutti Piika itse, kun oli juossut Jannen luokse eri reittiä, kuin mitä Janne oli kävellyt ja Piika sitten joutui lähtiessä tätä ongelmaa miettimään.

Kiljulle tehtiin toiseen suuntaan ja saatiin sille tien ylityskin heti alkumatkaan. Talven tauko on selvästi tehnyt tehtävänsä ja nyt minullakin oli jo hallinnanpoikasta Kiljuun. Ei ollut koko ajan sellainen fiilis, että se karkaa näpeistä, vaikka yhdellä lähetyksellä pääsikin varastamaan Jannelle. Kiljun juokseminen tuntui varsin hyvältä, lähti molemmista päistä hyvin ja juoksi täysillä. Pelottavaa, miten se painattaa menemään niin että saa pelätä, milloin se loukkaa itsensä. Vitsi jos sen joskus saisi kokeeseen asti. Olisi kyllä pirun nopea menijä, jos tuon vauhdin onnistuisi säilyttämään.

Iltapäivällä Kiljulla oli sitten vielä vuorossa puruhommia. Treenit sujuivat taas rennolla fiiliksellä ja Kiljulle treenattiin nyt selkäkuljetusta. Kiljun treenejä on kyllä aina hyödyllistä seurata. Jotenkin siinä oppii koirankouluttamisesta ja lukemisesta aina niin paljon. Osansa toki varmaan silläkin, että treenin jälkeen on aina Veskun tentti, miksi koira teki mitäkin ja minkä vuoksi. Toista kertaa saimme myös seurata, kuinka Kilju päätyi väsyksissään ja vietissä haukkumaan takajaloillaan yltääkseen hihan yläpuolelle. Aina yhtä hauskaa, kun tyypillä menee vähän yli. Mutta saatiin taas vetää rasti seinään: Kiljulle selvästi toimii tällaiset hyvän mielen treenit, kun kaikki ovat rentoja eikä ole prässistä tietoakaan. Jotenkin Kiljusta näkee, miten kivaa ja luottavaista sillä on.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s